Winterharde, smalle haag als erfafscheiding

Hebt u een kleine tuin maar wilt u toch een winterharde, smalle groene haag als erfafscheiding? Verdiep u dan eens in de Japanse hulst. Deze prachtige heestersoort blijft het gehele jaar door zijn blad behouden en kent een smalle, compact opgaande groeiwijze. De Latijnse benaming voor de Japans hulst is Ilex crenata. Het toont veel gelijkenissen met de welbekende buxus. Vooral de ‘Green Hedge’ heeft veel overeenkomsten met deze haagplant. De Japanse hulst wordt vaak gezien als de perfecte buxusvervanger. Omdat deze te kampen heeft met aantasting door de buxusmot en schimmelziektes moet de buxus het veld ruimen. De Japanse hulst is hiertegen resistent zodat u er een schitterende, smalle haag me kunt vormen.

Japanse hulst voor een smalle haag

De Japanse hulst leent zich, net als de buxus, voor iedere snoeivorm. Daarom is het mooi om het niet alleen voor een smalle haag te gebruiken maar ook her en der solitair aangeplant in de tuin terug te laten komen. Of zet de Japanse hulst bij de voordeur in een pot. In het voorjaar verschijnen er aan de Japanse hulst kleine witte bloemetjes. Bij een aantal soorten vormen zich na de bloeitijd zwarte besjes, iets waar vogels dol op zijn. Zo hebt u niet alleen een prachtige groene smalle haag maar kunt u ook genieten van al het andere wat de natuur te bieden heeft. Om de Japanse hulst mooi in vorm te houden is het goed om het te snoeien, liefst 2x per jaar. Zo blijft de haag mooi smal en compact.

Smalle haag aanplanten

De smalle haag van Japanse hulst is heel makkelijk aan te planten en kan op iedere standplaats staan. In tegenstelling tot de buxus houdt het wel van een ietwat zuurdere bodem. Om dit te realiseren kunt u voor het aanplanten wat rododendrongrond toevoegen. Span een hulplijntje zodat de smalle haag perfect in het gelid naast elkaar komen te staan. Voordat ze de grond in gaan kunt u de wortels van de Japanse hulst zich eerst vol laten zuigen in een bak water. Het is het gehele jaar door aan te planten, behalve tijdens een vorstperiode. Eenmaal aangeplant kunt u snel genieten van de mooie, smalle haag van Japanse hulst.