Wat je moet weten over halfverharding voor je je tuin laat aanleggen

Er zijn veel soorten materialen die vallen onder halfverharding. Je zou hierbij kunnen denken aan schors, schelpen, split, grind of gebroken steen. Normaal gesproken wordt een voortuin bestraat met tegels of stenen, maar er zijn ook mensen die liever gaan voor een natuurlijker aanzicht. Denk jij erover na om een halfverharding tuin aan te leggen? Wij vertellen je de voordelen, nadelen en het onderhoud dat erbij komt kijken.

Halfverharding aanleggen: zo gaat dat

Je begint allereerst met een aanleggen van een dikke zandlaag. Deze laag zorgt ervoor dat er geen onkruid vrij kan komen. Daarnaast verkleint het de kans op waterstagnatie. Op de plekken waarvan je weet dat veel onkruid kan ontstaan, leg je een anti-worteldoek aan. Op de plekken waar veel stabiliteit nodig is, kun je stabilisatiematten aanleggen. Deze matten zijn duurzaam, gemakkelijk te belopen en waterdoorlatend.Veel halfverharding is zeer hard, zelfs auto’s kunnen er zonder problemen overheen rijden. Het blijft ook hard, een stevige regenbui maakt niet dat het materiaal ineens minder hard wordt. Grindstabilisatie is zelfs belastbaar tot 300 ton.

De voordelen van halfverharding

Een van de grootste voordelen van halfverharding is dat het water door laat. Doordat het regenwater wegzakt is er minder kans op vorming van plassen in de tuin. Halfverharding is ook een goede keuze omdat het duurzaam is, de materialen zijn afkomstig uit de natuur en zijn zelfs recyclebaar. Halfverharding is namelijk of een Nederlands of een gerecycled product. Er is veel variatie aan materialen en de kleur is natuurlijk, wat betekent dat er voor ieder genoeg keus is en de kleur er altijd bij past. Een ander groot voordeel is dat lopen in grind niet zonder geluid gaat, je hoort ongewenste en gewenste bezoekers dus altijd aankomen.

Heeft halfverharding onderhoud nodig?

Goed nieuws, halfverharding heeft bijna geen onderhoud nodig! Het kan zijn dat door de jaren heen er wat ingezonken plekken ontstaan, daarom moet je de bovenste laag van halfverharding ieder jaar wat aanvullen. Daarnaast kan er natuurlijk wat onkruid naar boven komen, maar dit kan gewoon met de hand verwijderd worden. Door grind of split regelmatig bij te harken geef je algen en mos geen kans. Je hebt dan ook geen chemische middelen nodig. Aanleg en onderhoud zijn dan ook erg budgetvriendelijk. Tegels zullen na een tijdje gaan breken of scheef gaan liggen, terwijl halfverharding jarenlang in goede conditie zal blijven.