Wat is de Japanse duizendknoop en wat doe je eraan?

De Japanse duizendknoop is een steeds vaker voorkomende plant, waarvan de bestrijding behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Deze woekeraar heeft de vervelende eigenschap zeer hardnekkig te zijn, wat ervoor zorgt dat je vaak een expert moet inhuren om hem effectief te lijf te gaan. Maar waar komt deze plant vandaan en wat kan je er tegen doen?

De oorsprong

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit – je raadt het al – Japan. En omdat Japan een eiland is, bleef hij daar ook. Dat wil zeggen, totdat een Duitse botanicus hem in de negentiende eeuw overbracht naar Europa. En het is dankzij deze botanicus, dat de duizendknoop zich inmiddels volledig gevestigd heeft op het Europese continent. De plant staat bekend als een invasieve woekeraar, wat betekent dat hij alle andere planten in zijn omgeving overgroeit en ze na verloop van tijd simpelweg wegdrukt. Dit maakt de duizendknoop tot een zeer ongewenste gast, waar flink wat tegen gedaan moet worden, als je wil voorkomen dat hij overal overheen groeit en je tuin straks een grote duizendknoop is.

De hardnekkigheid

Het probleem met de duizendknoop is niet alleen zijn woekerende gedrag; het zit hem ook in de hardnekkigheid van de plant. Het gezegde ‘onkruid vergaat niet’ is zeker van toepassing op de Japanse duizendknoop. Deze plant moet zeer effectief en uitgebreid bestreden worden, wil je er zeker van zijn dat hij niet meer terugkomt. Het kleinste worteltje kan genoeg zijn om tot een compleet nieuwe plant te komen en wie na de bestrijding het afval van de plant wil verwijderen, zal dat ook via diverse richtlijnen moeten doen. De duizendknoop mag namelijk niet mee met het gewone GFT-afval, omdat dan de kans bestaat dat de plant ergens anders gewoon weer voet aan de grond krijgt. Met andere woorden; voor het bestrijden van de duizendknoop is een expert nodig.

Hoe pak je de plant aan?

De Japanse duizendknoop bestrijden kan op meerdere manieren en stuk voor stuk zijn die manieren tijdrovend. Je kan gaan maaien, waarbij je regelmatig de plant helemaal afmaait, totdat hij uiteindelijk geen energie meer heeft om terug te groeien. Je kan hem ook afdekken, waarbij je de plant al het zonlicht ontneemt. Dit is een proces dat jaren kan duren, maar uiteindelijk wel zorgt voor een dode duizendknoop. Ook kan je de duizendknoop uitgraven, wat eveneens een pittig klusje is. Dat uitgraven moet namelijk zeer nauwkeurig gebeuren en je mag echt niks achterlaten, omdat de plant dan vrij snel weer terugkeert. En, zoals gezegd, het afval moet gescheiden verwijderd worden. Stuk voor stuk zijn het methodes die veel discipline en doorzettingsvermogen eisen, omdat de hardnekkige duizendknoop je anders simpelweg overklast.

Huur een expert in

Je kan dit allemaal zelf doen, maar een expert heeft ervaring met deze plant en weet precies wat er moet gebeuren om hem effectief te lijf te gaan. Het is daarom zeer aan te raden om iemand in de arm te nemen die dit goed kan doen, zodat je straks niet weer de mouwen hoeft op te stropen om deze woekeraar voor de tiende keer te verwijderen.