Wat hebben je vissen nodig in de vijver?

Wie een vijver met vissen heeft, zal deze vissen natuurlijk zo goed mogelijk willen blijven verzorgen. Een goede verzorging houdt de vissen mooi, gezond en lang in leven. Daarom is het belangrijk dat je de vijver een zo prettig mogelijke plek maakt voor al het leven dat er in rondzwemt en om dat te doen, is het goed om er een zo natuurlijk mogelijke omgeving van te maken. Dat kan je doen door de kwaliteit van het water zo goed mogelijk te houden, maar ook door het juiste visvoer te geven. 

De kwaliteit van het water

Een goede waterkwaliteit is van levensbelang voor de vissen in je vijver. Net zoals voor jou een goede luchtkwaliteit onmisbaar is, is schoon water de bron van alles bij de vissen. Om dat te bereiken, zal je sowieso moeten investeren in twee onderdelen; een waterpomp en een vijverfilter. In de vrije natuur is stilstaand water niet een plek waar vissen graag in rondzwemmen. In plaats daarvan willen ze zich graag begeven in water dat in beweging is, omdat bewegend water constant gereinigd wordt en er een constante stroom van zuurstof doorheen gaat. Staat het water stil, dan krijgen algen en andere ongewenste gasten de kans om zich op het oppervlak te vestigen en dat betekent onvervalste vervuiling. 

Door een waterpomp te installeren, hou je het water in beweging. Hiermee blijft het water in veel betere staat en krijgen algen geen kans om zich te hechten aan het wateroppervlak. Een vijverfilter zorgt er vervolgens voor dat het water gefilterd wordt van ongewenste elementen. Vuil, aanslag, het blijft allemaal in het filter hangen, zodat het water dat aan de andere kant uit het filter komt, weer helemaal schoon is. Door de waterpomp regelmatig te laten draaien, wordt het water dus vaak gezuiverd en blijft het in uitstekende staat. Het filter dien je regelmatig schoon te maken of te vervangen.

Het juiste visvoer voor de juiste vissen

Visvoer is nog zo’n belangrijk onderdeel van je vijver. Door je vissen het voer te geven dat ze nodig hebben, hou je ze in goede conditie en blijven ze veel langer een bron van plezier in je vijver. Verschillende vissen hebben verschillende voedselbehoeftes en dus is het verstandig om je voer helemaal af te stemmen op de wensen van je vissen. Heb je koi, dan is daar speciaal koivoer voor ontwikkeld, dat precies biedt wat deze Japanse vissen nodig hebben. En zo is er voor elke vissoort voeding ontwikkeld dat past bij diens wensen. 

Planten maken het af

Vijverplanten zijn ook erg belangrijk voor het creëren van een gezonde omgeving. Planten zorgen voor zuurstof en zijn daarom in een natuurlijke omgeving ook rijk vertegenwoordigd. Door de juiste planten te plaatsen in je vijver, boots je die natuurlijke omgeving zo goed mogelijk na en maak je dus een biotoop waarin de vissen zich optimaal in thuis zullen voelen. Dit maakt je vijver een welkome omgeving, waarin het leven doorgaat zoals in het wild.