Waar moet je aan denken bij het gebruik van een beregening?

Een beregeningsinstallatie is een toevoeging aan je tuin die zijn waarde bijzonder snel zal bewijzen. Deze installatie zorgt ervoor dat de planten en gewassen voldoende water krijgen, ook als je midden in een droge periode zit, zoals deze steeds vaker voorkomen in de Nederlandse zomers. Maar waar moet je aan denken als je zo’n installatie in gebruik neemt en de beregening echt gaat beginnen? Een paar tips.

Het plaatsen van de installatie

Velen zullen dit door een expert laten doen, want het plaatsen van een beregeningsinstallatie vereist de nodige kennis en ervaring, als je er zeker van wilt zijn dat je het maximale uit de complete set haalt. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met vorst, omdat leidingen kunnen beschadigen als het hard vriest. Ook zal je vooraf moeten bepalen waar je het water vandaan wilt halen. Kies je voor leidingwater of heb je een natuurlijke bron in de buurt? Een natuurlijke waterbron kan bestaan uit oppervlaktewater, zoals een slootje of een meertje, maar ook uit grondwater. Grondwater zit diep onder de grond en kan bereikt worden door een bronboring. Zo’n boring komt tot aan het grondwater, waarna een pomp dit omhoog kan halen en vervolgens ook over de planten en gewassen kan verspreiden. Dit alles moet je van tevoren goed in het achterhoofd hebben, zodat de klus goed voorbereid van start gaat en je straks niet tegen vervelende verrassingen aanloopt.

Welke pomp kies je?

De beregeningspomp is een belangrijk onderdeel van de installatie en dus zal je deze zorgvuldig moeten kiezen. Welke je neemt, is helemaal afhankelijk van je wensen en de hoeveelheid water die er over het land verdeeld moet worden. Heb je een grote akker of bijvoorbeeld een sportveld dat beregend moet worden, dan is een stevige pomp op brandstof bijzonder geschikt. Heb je echter een kleine tuin, dan is het verstandig om te kiezen voor een pomp met wat minder kracht, die je gewoon kan aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. En waar ga je het water vandaan halen? Wil je leidingwater gebruiken, of ga je voor een natuurlijke en meer duurzame waterbron?

Automatiseer het

Een beregeningscomputer is een bijzonder handige toevoeging aan elke beregeningsinstallatie. Zo’n computer kan het hele proces namelijk volledig automatiseren. Wil je elke dinsdag en donderdag een tijdje de planten beregenen? Geen probleem. Wil je dat er rekening gehouden wordt met de weersvoorspellingen, zodat je niet onnodig je planten bewatert? De computer kan het allemaal onthouden en zorgt ervoor dat de sproeiers inactief zijn als moeder natuur het hele proces voor je regelt. Dit alles maakt de installatie een zeer geavanceerd stukje techniek, waar je eigenlijk niet meer naar om hoeft te kijken. Het enige wat jij nog moet doen, is genieten van het mooie weer, terwijl je planten en gewassen volop water krijgen en dus mooi bloeien en groeien. Kortom; een beregeningsinstallatie kan volledig afgestemd worden op jouw wensen, zodat je niets teveel aan water gebruikt en altijd iets hebt dat perfect past bij jouw omstandigheden.