Voor- en nadelen van een zwembad of sauna thuis

Heb je een financiële meevaller en houd je erg van wellness? Overweeg dan eens om een zwembad en/of sauna aan te schaffen voor bij je thuis. Zo kun je wanneer je wilt genieten van wellness. Om deze keuze makkelijker voor je te maken staan in dit artikel de voor- en nadelen van een zwembad en een sauna. 

Voordelen van een zwembad of sauna

Een voordeel van een eigen zwembad of sauna is dat je nooit meer naar een openbaar zwembad of sauna hoeft. Je weet precies wie er in je zwembad of sauna komt. Dit maakt ook de kans op infecties of schimmels kleiner. Helaas lopen er wel eens mensen in een sauna of zwembad op blote voeten, die zulke klachten hebben. Dit kan vervolgens aan jou worden overgedragen. Daarnaast kan je wanneer je wilt genieten van je eigen zwembad of sauna. Dit kan dus ook midden in de nacht. Het scheelt bovendien ook reistijd. Misschien heb je soms zin om in de sauna te gaan, maar heb je geen zin om uit huis te gaan. Dat hoeft niet meer als je een eigen sauna hebt. Een eigen zwembad is ook goed voor je beweging. Zo kun je makkelijk voor je werk een paar baantjes zwemmen.

Nadelen van een zwembad of sauna

Een nadeel van het aanschaffen van een zwembad of sauna is dat het een grote financiële investering is. Er zijn wel verschillende keuzes zwembaden en sauna’s in diverse prijscategorieën. Zo kun je met een kleiner budget kiezen voor een kleiner zwembad of sauna. Houd er wel rekening mee dat er ook andere kosten bij komen. Zo moet je bij een sauna bijvoorbeeld sauna accessoires aanschaffen. Je moet ook rekening houden met de kosten voor onderhoud en de kosten voor het verwarmen van de sauna en zwembadverwarming. Hierdoor ben je nog flink wat kosten kwijt naast alleen de kosten voor de aanschaf van een zwembad of sauna. Vooral in deze tijd zal je flink wat geld kwijt zijn aan de energiekosten. Je kunt hier geld op besparen door te kiezen voor een warmtepomp of zonnepanelen op je huis te laten plaatsen.

Is het aanschaffen van een zwembad of sauna nog een stapje te ver? Wil je wel regelmatig naar het zwembad of de sauna? Dan kan je ook geld besparen door een abonnement te nemen op een zwembad of sauna. Een andere optie is om voordeliger een strippenkaart aan te schaffen.