Een Taxus Bacatta kopen

Dit artikel gaat over de Taxus Bacatta oftewel in het Nederlands de Venijnboom, of ook wel IJf genoemd. Voordat je er een gaat kopen, geven we hier enige informatie over de Taxus Bacatta van Haag-Heg.

Wat is de Taxus Baccata en waar ligt zijn oorsprong

De Venijnboom is een conifeer en is lid van de Taxus familie. Een conifeer is een houtige plant, vaak een boom. Meestal hebben coniferen naaldvormige bladeren en die worden daarom met naaldbomen aangeduid. De oorsprong van de boom ligt in Europa, inclusief de Benelux. Maar daarnaast komt die ook voor in zuid-west Azië en het noorden van Afrika.

Kenmerken van de Taxus Bacatta

De Taxus Bacatta is een boom die langzaam groeit, namelijk niet meer dan 15 tot 20 centimeter per jaar. Hij wordt tussen de 2,5 en 20 meter hoog. De Venijnboom kan 700 jaren oud worden. De stam kan een omtrek hebben tot wel 5 meter en is vaak onregelmatig. Eigenlijk praten we dan over de hoofdstam samen met de zijstammen. De schors van de Venijnboom is van roodachtig tot bruin van kleur. De bladeren zijn glanzend met een lengte van 1 tot 4 centimeter en een breedte van 2 tot 3 millimeter. Aan het einde hebben ze een stekelvormig puntje. De twijgen zijn groen. De Venijnboom is tweehuizig, wat betekent dat die mannelijk of vrouwelijk is. De bestuiving gebeurt door de wind. De kegeltjes van de mannelijke boom zijn opvallend. Je ziet ze bij de nieuwste twijgen in de oksels van bladeren. Als de kegeltjes rijp zijn, kunnen grote hoeveelheden stuifmeel vrijkomen. Die stuifmeel moet dan bij een andere boom op een zaadknop terechtkomen.

Taxus Bacatta in de tuin

Voor een haag kun je heel goed een Taxus Bacatta kopen. Dat komt omdat die, zoals reeds is gezegd, traag groeit en ook vanwege de donkergroene bladeren die de haag een mooi voorkomen geven. Bovendien blijft die het hele jaar door groen. Je snoeit hem maar twee keren per jaar. Behalve voor een haag wordt de Taxus Bacatta ook losstaand gebruikt en wordt dan in allerlei vormen gesnoeid. Ga je een Taxus Bacatta kopen, dan is het goed te weten, dat die het op de meeste goed gedraineerde gronden goed doet. Een natte grond is slecht voor diens wortels. Dan ontstaat wortelrot. Kleigrond is daarom niet goed. De Taxus Bacatta is giftig. Daar dien je natuurlijk rekening mee te houden als er jonge kinderen en/of huisdieren in de buurt ervan kunnen komen.

Bron: Haag-Heg.nl