Duurzame desinfectie van bloembollen: zo doe je dat

Ziekteverwekkers hebben hun eigen manier om van de ene plaats naar de andere te komen. Het gereedschap dat we in de tuin gebruiken moet op een bepaalde manier gedesinfecteerd worden om de hygiëne van de bloemen goed houden. Bijna elk stuk gereedschap dat in de tuin wordt gebruikt, moet ook worden gedesinfecteerd. Bollen groeien in lagen, en ook die moeten worden ontsmet. Hoe doe je dat? In dit artikel lees je alles over desinfectie bij bloembollenkwekers.

Maak de omgeving schoon met bleekmiddel

Mensen gebruiken chloorbleekmiddel al heel lang als antimicrobieel positief middel tegen bacteriën, virussen en schimmel. Bleekmiddel is niet perfect voor het schoonmaken van bloemen, maar wel om de omgeving rondom zaden en bollen schoon te houden. Wanneer je met deze chloorbleekmiddelen werkt, moet je wel veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril dragen dragen. Daarmee voorkom je dat het middel op je handen en in je ogen terechtkomt, wat risicovol is voor jouw gezondheid.

Producten voor het ontsmetten van bloembollen

Als je wilt gaan werken met bleekwater moet je er van tevoren wel wat van af weten. Sommige organismen zijn namelijk moeilijk uit plastic te verwijderen. Als het probleem blijft bestaan, kun je eventueel de potten weghalen  en ze met bleekwater behandelen. Er is een lange lijst van producten die je vrij simpel kunt gebruiken om de problemen te verhelpen. Hoe bollen worden behandeld heeft een grote invloed op hoe ze groeien en bloemen. Sommige telers geven de voorkeur aan het gebruik van fungicide voor het dompelen van bollen. Andere producten zoals bio fungicide met schuim bleken ook zeer effectieve ontsmettingsmiddelen en zijn nog duurzaam ook.

Tips voor duurzame desinfectie

Lees alles wat er los en vast zit over duurzame desinfectie om bollen zo goed mogelijk te verzorgen. We raden aan om ze eerst vijf minuten te weken in water met een beetje bleek. Daarna moet je ze afspoelen in schoon water. Verdeel de bol vervolgens in kleinere stukken. Week de stukken gedurende dertig minuten in bleekwater en ze vervolgens op een rustige en donkere plaats zodat de stukjes kunnen ontkiemen.