3 dingen waar je aan moet denken als je zelf een tuinbank wilt maken

Vind jij het leuk om zelf aan de klus te gaan en heb je al een heleboel zelf gedaan in huis? Dan kan het maken van een tuinbank je volgende project zijn. Zeg nu zelf, op een tuinbank die jij helemaal zelf hebt gemaakt zit je toch veel fijner? Toch is het maken van een tuinbank nog niet zo simpel en zijn er wel een aantal dingen die je in gedachten moet houden. Wat die dingen zijn, bespreek ik in dit artikel. 

Maak een ontwerp voor je begint

Heb jij al in je hoofd wat voor soort tuinbank het moet worden? Kies je voor een loungebank of moet het een schommelbank worden? Het is altijd goed om je ideeën op papier te zetten. Maak hiervoor een duidelijk ontwerp en vergeet niet de maten erbij te zetten. Dit ontwerp kun je er vervolgens te allen tijde bij pakken als je bezig bent met het maken van de bank. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld even bent vergeten hoe diep je wilde dat de bank werd. Ook als iemand anders de bank voor je gaat maken, komt dit ontwerp goed van pas. 

Kies de juiste houtsoort

Een ander ding waar je op moet letten is op het materiaal dat je gebruikt, en dan met name het hout. Hout is van zichzelf een materiaal dat heel mooi is, maar ook vrij kwetsbaar kan zijn. Zeker als het buiten staat krijgt het te maken met verschillende weersinvloeden, waardoor de levensduur van het hout aanzienlijk verminderd kan worden. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor douglas hout omdat dit hout van nature al een soort impregnatie heeft van olie en hars. De levensduur is hierdoor ongeveer 10 tot 15 jaar en kan nog veel langer meegaan als je het goed behandelt. Weet je niet goed welke houtsoort je moet kiezen voor jouw tuinbank? Vraag dan om advies bij een houthandel, bijvoorbeeld deze houthandel in Drenthe.

Zorg dat de bank stevig genoeg is

Wanneer je zelf een ontwerp hebt gemaakt, dan hou je waarschijnlijk meer rekening met hoe het eruit ziet dan met de praktische zaken. Zorg dan ook dat je deze kant van het verhaal niet vergeet, je wilt er immers wel op kunnen zitten als hij af is. Weet je niet hoe je zelf een bank moet ontwerpen die stevig genoeg is? Kijk dan eens naar bestaande ontwerptekeningen en maak jouw ontwerp op basis van deze tekeningen. Laat het ontwerp ook altijd even controleren door iemand die er verstand van heeft.